A vénás elégtelenségek kezelése csapatmunka, amiben a beteg is fontos szerepet játszik. Ha a páciens megérti az állapotát és annak okát, ha a kezelést egy nővér és szakorvos támogatásával folyamatosan végzik, az még a legsúlyosabb esetekben is óriási segítséget nyújt a lábszárfekély gyógyulásában. Mivel a kór okát nem lehet teljesen megszüntetni, a vénás elégtelenség kezelésének élethosszig tartónak kell lennie, a lábszárfekély kiújulásának megelőzése érdekében.

Az öröklődés bizonyítottan fontos szerepet játszik a megbetegedés kialakulásában. Gyakran előfordul, hogy a család több generációján belül is előfordult. Később a fekélyek kialakulását erős fájdalom és duzzanat, viszketés és égő bőr követi. Kezdetben sötét színű foltok alakulnak ki a végtagon, amelyek végül a bőr felszíni rétegén hámhiányhoz vezetnek. A lábszárfekély kialakulásának második szakaszában nemcsak a hám, hanem a bőr alatti rétegek is érintettek, a bőr a seb szélein szabálytalanná, kékes árnyalatúvá, a seb pedig nedvessé és fájóvá válik.

Az érszűkület gyógyítása és a korai felismerés

Az érrendszeri betegségek meglehetősen alattomosak. Előfordulhat, hogy valaki nem figyel fel ezeknek néhány jelentős jelére, de a korai felismerésük nagyon fontos az érszűkület gyógyítása és annak hatékonysága szempontjából. Természetesen itt nem a visszerekről van szó, amelyeket bárki észrevehet, aki a lábára néz, hanem inkább azoknak a betegségeknek a jeleiről, amelyek súlyos és néha visszafordíthatatlan következményekhez vezetnek. Ezért nagyon fontos a beteg időben történő kezelése.

Tehát, ha Ön gyakran tapasztal lábfájást járás közben, az alsó végtagok csökkent érzékenységét, szédülést, fejfájást, eszméletvesztést, azok az agy vérellátásának károsodására utaló jelek is lehetnek. Ha esetleg már volt szívinfarktusa vagy stroke-je, az érszűkület gyógyítása érdekében, a lehető leghamarabb el kell mennie érrendszeri vizsgálatra. Ne feledje, hogy az állapota nagymértékben Öntől függ! Ne hanyagolja el a fenti pontokat, hanem keressen fel az érszűkület gyógyítása terén jártas érsebészt és időben vizsgáltassa meg az ereit!