Egy új épület kiépítése komplex feladat, mindenképp szakemberek segítségére van szükség. A generálkivitelező gondoskodik arról, hogy a házépítés menete zökkenőmentes legyen, a megrendelő igényeivel összhangban. Egy további előnye is van annak, ha nem magánember irányítja az építkezést, ugyanis ilyen esetekben 5 százalékos ÁFA-kedvezményre jogosult az ügyfél. A generálkivitelező felelős minden munkafázisért, kezdve a szerződés aláírásától egészen a kulcsok átadásáig, a feladatai közé tartozik az adminisztráció, az engedélyeztetés, a tervdokumentáció összeállítása, a kreatív munkálatok és a munkát végző emberek irányítása, összehangolása is.

Továbbá, a felügyelete alá tartoznak az épületgépészettel, a víz-, villany- és gázszereléssel kapcsolatos munkamenetek is. A minden fázist követő és ellenőrző generálkivitelező szakember felügyelete mellett, a házépítés menete leegyszerűsödik, szervezettebb és így gyorsabb lesz a munkavégzés, nem lesz várakozás, csúszás a mesteremberek esetleges hanyagsága következtében.

A ház építés menete sok lépésből áll

Az új épületek felhúzása nem egyszerű feladat. A ház építés menete ugyanis számos fázisból áll. A nulladik lépés a hiteltanácsadás és az anyagi lehetőségek feltérképezése. Ezt követi a telek kiválasztása, ami igen fontos, mivel az elhelyezkedés nagyban hozzájárul az ingatlan értékéhez. Amennyiben ez megvan, lehet egyeztetni az építésszel és a generálkivitelezővel. A ház építés menete kezdetén aláírásra kell kerüljön a felelősségvállalási nyilatkozat és el kell végezni a talajmechanikai és a geodéziai felméréseket, ezek alapján készül el az alaprajz és az első árkalkuláció.

Amennyiben ennek az ismeretében megvalósíthatónak tűnik az építkezés kivitelezése, megkezdődnek a szakági tervezések. A szerződést ezt követően kell aláírni. Maga az építkezés az előkészítéssel és az alapozással indul, erre jönnek a falak, majd a tetőszerkezet. Amint ez megvan, a nyílászárók beépítése következik és a ház építés menete lassan a vége felé közeledik, persze hátra van még a vakolás, a festés, a fűtés installálása és a burkolatok lehelyezése.