Aki felújítana, tetőt fedne, átépítene, bővítene, annál mindig az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen anyagot használjuk ezekhez a tevékenységekhez. Szóba jöhetnek természetesen a drágább és megszokott megoldások, de nem árt néha egy kicsit körbenézni az újabb lehetőségek között sem. Ilyen a hullámlemez, amit egy ideje már sok mindenre használunk, de még mindig nem annyira elterjedt, pedig remek tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Az alábbiakban öt olyan dolgot osztunk meg az anyaggal kapcsolatban, amit fontosnak tartunk, hogy mindenki ismerje és tudjon róla.

1.   Mi a hullámlemez?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi a hullámlemez, milyen vastag és mire használható. A más néven szinuszos trapézlemeznek is hívott anyag lágy megjelenésű, profiljára a trapézlemez határozott éleivel ellentétben sokkal inkább a hullámforma jellemző. Innen ered a szinusz, azaz hajlat, hullám, elnevezés. Általánosságban 0,4 és 0,75 milliméter vastagságú horganyozott, tehát cinkkel felületkezelt acéllemezből készül. A hullámlemezek többek között ezért is olyan népszerűek, hiszen tartósak, ellenállóak, az időjárás sem tesz bennük kárt.

2.   Többféle anyagból készülhet

A már említett fém hullámlemez mellett természetesen a mai napig készülnek műanyag és bitumenes változatok is. Attól függően kell választani, hogy mi az elsődleges felhasználási területe. A műanyag fő előnye, hogy olcsóbb, emellett könnyű súllyal rendelkezik, ezáltal kevésbé terheli a tetőszerkezetet. Ahol ez fontos, ott mindenképpen érdemes ezt a fajtát választani, hiszen ezzel biztosan nem tudunk mellélőni.

 

A bitumenes hullámlemez szintén egy költséghatékony és tartós anyag, amit könnyen alakíthatunk. Nem beszélve arról, hogy a modern lemezeket a gyártók már formaldehid-mentesen állítják elő, ez azt jelenti, hogy környezetbarát anyaggal fedhetjük le az otthonunkat, esetleg a melléképületet.

3.   Sokrétű felhasználás

A hullámlemez egyik fő célja, hogy kiváltsa a rég elavult palatetőket. Emellett természetesen szóba jöhet ipari, mezőgazdasági és persze lakóépületek esetében is. Mivel a pala az egészségre káros anyagot tartalmaz, ezáltal könnyen kárt okozhat a szervezetünkben. Érdemes azt minél előbb lecserélni, így megóvjuk magunkat az esetleges tüdővel kapcsolatos problémáktól.

 

Napjainkban még mindig több millió épületen ez az anyag van fent. A hullámlemez tökéletesen helyettesítheti a hullámpalát, hiszen könnyű, esztétikus, és ami a legfontosabb, hogy egyáltalán nem káros az egészségre.

4.   Időjárásálló és tisztítható

A hullámlemez a felületkezelésének köszönhetően időtálló és jól tűri az időjárási viszontagságokat. A felülete nem szennyeződik, ha mégis így történne, akkor nagyon könnyen tisztítható. Aki egy könnyen kezelhető tetőfedő anyagot keres, annak a hullámlemez lesz a legjobb választás.

 

Mivel manapság egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek, így nagyon nem mindegy, hogy milyen tetőt csináltatunk az otthonunkra. Ha biztonságban szeretnénk magunkat érezni, nem akarunk folyamatosan azzal foglalkozni, hogy jön egy nagyobb vihar, jéggel és széllel, akkor a hullámlemez biztonságos megoldást jelenthet az otthonunk fedésére.

5.   Könnyen szerelhető

Végül, de nem utolsó sorban fontos tudni, hogy az anyag önhordó szerkezetű, ezáltal bármilyen felületre felkerülhet. Mivel kicsi a súlya, nem terheli meg a szerkezetet, ahogy azt a cserép vagy egyéb hagyományos, nehezebb tetőfedők. Emiatt megnövelheti az épület és a tető élettartamát, kisebb az esélye annak, hogy pár év múlva le kelljen cserélni az elemeket rajta. A cserép könnyebben törik, itt erre esély sincsen.

 

A könnyű szerelhetőséghez hozzátartozik, hogy újrahasznosítható anyagból készül. Mivel a kívánt méretben lehet megrendelni az anyagot, ezáltal a beépítés során alig keletkezik hulladék, szemben a hagyományos megoldásokkal.

 

Ezeket a dolgokat figyelembe véve érdemes a hullámlemez mellett dönteni, hiszen a több színben, méretben kapható megoldással pillanatok alatt lecserélhetjük a tetőt, amivel aztán évekig nem kell újra foglalkozni.