A legjobb inverter kiválasztásának érdekében fontos, hogy ismerjük magának az inverternek a működését. A napelem rendszerek telepítéséhez ez elengedhetetlen, hiszen a napelem által termelt egyenáramot alakítja át váltakozó árammá, amelyet így a háztartásban fel tudunk majd használni.

Még milyen szerepet tölt be az inverter?

Az inverter másik fontos feladata, hogy a nap 24 órájában megfigyelje a panelek működését. A teljesítményről és a rendellenességekről képes összegyűjteni az összes adatot annak érdekében, hogy a teljes rendszer még hatékonyabban működhessen.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni ahhoz, hogy jó invertert választhassunk?

Az első és talán az egyik legfontosabb, hogy milyen élettartammal számolhatunk, hiszen egy rendszert nem egy évre telepítünk, hanem több évtizedes időtartamra. A panelek esetében történhet leállás, viszont, ha az inverter romlik el, akkor a teljes rendszer leáll. Mivel az feladatukból adódóan a nap 24 órájában üzemelnek, ezért sokkal kisebb az élettartamuk, mint egy panelnek, ezért létfontosságú, hogy jó döntést hozzunk. Természetesen nem 1 éves élettartamról van szó itt sem, de általában 5 és 15 év közé tehető egy inverter élettartama.

Nézzük meg, jelenleg melyik inverter lehet a legjobb választás?

 

A Fronius egy osztrák gyártmányú inverter, amely a 90-es évek közepe óta gyártja termékeit és Magyarországon is megfelelően kiépített szervizhálózattal rendelkezik. A hálózat megléte igen fontos, hiszen, ha nem lehet azonnal megjavítani az invertert, akkor az az áramtermelésben hatalmas kiesést jelenthet. Garancia szempontjából szintén jó választás lehet, hiszen alapból 5 évet adnak, de bárkinek lehetősége van, ezt akár 20 évre is kitolni. Egy másik nagy előnye ennek az inverternek, hogy aktív a hűtése és így a teljesítménye is kiemelkedő. Ezért is kíváncsiak sokan arra, hogy melyik a legjobb napelem inverter az ST Solar szerint.

A Solar Edge márkáról is érdemes pár szót ejteni, hiszen piacvezető szerepet tölt be az okos inverterek között. Különlegessége abban rejlik, hogy a klasszikus funkción kívül egy optimalizáló eszközt is rejt, így képes a panelenkénti ellenőrzés végrehajtására. Ez különösen olyan helyzetekben jó, ha a panelek bepiszkolódnak vagy ha esetleg nagyon árnyékos helyre telepítették, hiszen ekkor a rendszer még mindig képes lesz a maximumot nyújtani. Szintén magas a garanciális időszak, hiszen 12 évet adnak, de bárkinek lehetősége van ezt 25 évre kitolni. Akik a már a beruházás kezdetén költségmegtakarításra törekednek, azok számára van egy rossz hírünk is, hiszen ezt az eszközt panelenként kell felszerelni, ezért kicsit mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlni.

Az utolsó a Huawei, ami többek előtt is ismerős lehet az okostelefonjairól. Aránylag új szereplő az inverterek piacán, de tagadhatatlan, hogy szintén minőségi termékeket kínál. Rendkívüli pontosság jellemzi az általuk gyártott invertereket, amelyeket akkor érdemes választani, ha nem túlzottan árnyékos helyre kerülnek telepítésre a panelek.