Az egészség az első, az egészség minden pénzt megér, az egészség minden pénznél többet ér, satöbbi, satöbbi, satöbbi. Azonban amikor arra kerül a sor, hogy valóban pénzt költsünk saját magunkra, már többször is meggondoljuk, hogy tényleg megtegyük-e. A látásjavító szemlencse műtétek mibenléte és áraira térünk ki az alábbi cikkben. Dr. Nagymihály Attila weboldalán tájékozódhat az aktuális szemlencse műtét árakról, mely során saját szemlencsénket egy műlencsére cserélik.

 

Látásjavító szemlencse műtét: szürke hályog és nagyon magas dioptria esetére

Van, aki imád szemüveget hordani, de a legtöbb embernek ez inkább teher. Főleg olyan helyzetekben, mint az ébredés, lefekvés előtti időszak, sportolás, nyaralás, stb. Egyesek mindig kéznél tartják, és semmi extra mentális teherrel nem jár számukra, mások sokszor elhagyják, összetörik, elfelejtik, stb. Különbözőek vagyunk. Nem véletlenül választanak sokan kontaktlencsét és egyre többen látásjavító szemműtétet. Ha nagyon magas dioptriás a szemünk, akkor könnyen lehet, hogy a legjobb megoldás egy műlencse műtét lesz, nem pedig a lézeres látáskorrekció.

A szürke hályogtól való megszabadulás esetére szintén a műlencse műtét a megoldás.

Milyen árkategóriában gondolkozzak?

Jelenleg egy lencseműtét egyfókuszú aszférikus műlencse beültetéssel szemenként 230.000 Ft-ba kerül, míg trifokális műlencse beültetéssel szemenként 495.000 Ft-ba. Ha cilinderes a szemünk, akkor számolni kell a tórikus lencse plusz költségével, ami a fenti alaplencse árakra 100.000 Ft költségtöbbletet jelent szemenként.

A biometria, vagyis a személyre szabott műlencse tervezése 10.000 Ft, a műtét előtti vizsgálat és szakorvosi konzultáció szürkehályog vagy látásjavító műtét esetén pedig 20.000 Ft.

 

Mi a különbség az egyfókuszú és a trifocalis lencse között?

Az ár több mint kétszeres növekedése nem véletlen. A trofikális (troficalis) lencse a jelenleg elérhető legmodernebb technológiát ajánlja. Így közelre, középtávra és távolra is éles látást tesz lehetővé a szemműtét után. Az esetek többségének a páciensnek a beavatkozás után soha, semmilyen távolságra nem kell szemüveget hordani többé.

Az egyfókuszú lencse esetén egy távolságra fog kialakulni az éleslátás. Így más távolságokba szemüveg használatára lesz szükség a páciensnek.

 

Milyen távolságra jó a monofokális (egyfókuszú) lencse?

Ez a lencsétől függ. A lencsét az orvos a pácienssel folytatott megbeszélés után javasolja. A műlencse kiválasztásánál fontos szempont az életvitel, munkakörülmények és hobby tevékenyégek ismerete. Más egyfókuszú lencsére van szüksége egy órásmesternek, hiszen neki inkább a közeli jó látás a fontos, mint egy tanárnak, akinek inkább a távoli éleslátás a lényeges. A példából minden bizonnyal érthető, hogy különböző embereknek és különböző igényekhez különböző lencsék javasoltak.

 

Hogyan lehet fizetni egy ilyen beavatkozásért?

Készpénzzel, bankkártyával, egészségpénztár kártyával. Ha az összeg egyszeri fizetésre túl magas, amely gyakran előfordul műlencse és lézeres műtét esetén, akkor részletfizetésre is van lehetőség. Ahogy már említettük, mindenki egyetért abban, hogy az egészség és a világ érzékelése (amely elsősorban a szemünkkel történik) elsődleges és minden pénzt megér. Nem érdemes túl sokat várni, ha tudjuk, hogy ez a megoldás, és van lehetőség az egészségügyi probléma megoldására.